Zoeken

Gebruikte materialen

Ik gebruik diverse materialen in mijn sieraden. Niet alle onderdelen zijn ook altijd in alle materialen te verkrijgen. Zo kan het dus zijn dat een sieraad uit diverse materialen bestaat. Hieronder uitleg van de materialen:


  • Legering: Een legering is niet zozeer één materiaal. Voor een legering wordt gebruik gemaakt van verschillende metalen. Er zijn heel veel verschillende legeringen met allemaal een andere combinatie van metalen. Voor veel sieraden, ook bv voor gouden sieraden, wordt gebruik gemaakt van legering om een materiaal sterker te maken, zodat het draagbaar wordt. In het geval van goud, kan het goud bv gemixt worden met een legering.

  • Koper: Koper wordt veel gebruikt in sieraden, ook in een legering (Brass). Koper is een half edelmetaal wat o.a. ook inhoudt dat het materiaal reageert op lucht en vochtigheid, dit heet oxideren. Door het oxideren kan koper donker worden. De meeste mensen kunnen koper zonder problemen dragen. Wel bestaat de kans dat de huid door de zuurtegraad (pH waarde) groen kan worden. De verkleuring is makkelijk weg te wassen, dit is geen allergie en niet schadelijk. Of je huid verkleurt is ook per persoon verschillend.

  • Brass: Brass (messing) is een legering van zink en koper. Brass heeft een goudkleurig laagje dat, afhankelijk van de omgang en de ph waarde van de huid, kan slijten of verkleuren. Door het opvolgen van de verzorgingstips blijft dit materiaal langer mooi. Brass materiaal is eventueel op te poetsen met brasso.

  • Gold plated/verguld: Gold plated wordt vaak onterecht gezien als gouden sieraden. Gold plated betekent niets anders dan een laagje goud over een basismateriaal, zoals koper, brass of sterling silver. Gold plated sieraden kunnen nikkel bevatten, waarvoor veel mensen allergisch zijn. Het laagje goud is kwetsbaar, en kan na verloop van tijd losgaan, met deze onderdelen en sieraden moet je dus ook voorzichtiger omgaan.

  • Gold vermeil: Bij gold vermeil sieraden/onderdelen wordt het laagje goud dat aangebracht wordt, altijd aangebracht op sterling silver. Dit materiaal blijft langer mooi dan gold plated materiaal maar is daarom wel duurder. Ook is er minder risico op allergie door de zilveren onderlaag.

  • Gold filled: Gold filled sieraden zijn, zoals je wellicht wél zou denken, niet gevuld met goud maar ze bevatten een dikke laag (minstens 5% van het gewicht) goud welke door hitte en druk op een basismateriaal geperst wordt. Hierdoor zijn ze minder kwetsbaar en hebben een mooiere look. Dit materiaal is moeilijker te onderscheiden van echt goud.

  • DQ metaal: DQ staat voor designer quality, dit is een nikkelvrije metaalsoort, waardoor de sieraden van dit materiaal voor iedereen draagbaar zijn. DQ geeft aan dat een onderdeel/sieraad van hoogstaande Europese kwaliteit is, de naam DQ is dan ook in het leven geroepen om het verschil in kwaliteit aan te geven. De plating (bovenste laagje) bij DQ onderdelen is van echt goud of zilver. Dit brengt een hogere prijs met zich mee dan bv legering/brass materiaal maar de levensduur van dit materiaal is veel langer.

  • Stainless Steel/RVS: Stainless steel, ook wel roestvrij staal (RVS) genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS is erg sterk en krast minder snel. Het glanst mooi en is hypoallergeen. Doordat RVS relatief licht is, is het draagcomfort hoog. RVS verkleurt bij goed gebruik niet of in ieder geval veel langzamer dan voorgenoemde materialen, pas wel op met chloor (ook op vakantie in het kraanwater bv), daar is het erg gevoelig voor.

  • Edelsteen en natuursteen: Edel- en natuursteen zijn een product van de natuur. Ieder steentje is uniek, hierdoor krijg je een one of a kind sieraad. Deze materialen zijn erg mooi in combinatie met andere materialen zoals rvs. Edel- en natuursteen zijn makkelijk in het onderhoud, neem ze regelmatig af met een vochtig doekje en ze blijven mooi. Besef je wel; door het unieke karakter kan er dus ook kleurverschil optreden in sieraden, zo kunnen oorbellen bv net een andere tint hebben.

  • Zirkonia: Zirkonia wordt ook wel imitatiediamant genoemd omdat het zo dichtbij de kenmerken van diamant komt. Met het menselijke oog is het verschil niet makkelijk te onderscheiden. Zirkonia is een echte eye catcher en helemaal van nu!

  • Polymere: Polymere kralen zijn gemaakt van een kleisoort, een bekend voorbeeld is fimo klei. Hierdoor zijn polymere kralen vaak kleurrijk en licht. De bekende katsuki schijfjes zijn ook van polymere.

  • Resin/Epoxy: Steeds vaker zie je sieraden van/met resin en epoxy. Dit is een vloeibare kunsthars welke uitgehard is. Het voordeel van resin is dat het in vele kleuren te kleuren en in vele vormen te gieten is. Daarnaast is het een erg licht materiaal.


Hiernaast zijn er ook materialen als zilver, goud en platina. Deze materialen gebruik ik niet, simpelweg omdat ze te kostbaar zijn en ik mijn sieraden dan niet meer voor “betaalbare” prijzen aan kan bieden.

Bij voorkeur gebruik ik rvs in mijn sieraden vanwege het duurzame karater. Het nadeel van RVS is dat het niet makkelijk te bewerken is. RVS is wel te snijden maar dat maakt het lastiger bv hele fijne bedels te creëren van RVS. Hierdoor gebruik ik vaak diverse materialen in mijn sieraden, zoals een RVS ketting en sluiting maar bv DQ bedels. Daarom raad ik ook aan altijd te verzorgingstips op te volgen, zo gaan je sieraden simpelweg het langst mee.